In memoriam dr. Sebők András
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy életének 72. évében váratlanul elhunyt dr. Sebők András, a Campden BRI Magyarország szaktanácsadója és korábbi cégvezetője.
In memoriam dr. Sebők András
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy életének 72. évében váratlanul elhunyt dr. Sebők András, a Campden BRI Magyarország szaktanácsadója és korábbi cégvezetője.
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy életének 72. évében váratlanul elhunyt dr. Sebők András, a Campden BRI Magyarország szaktanácsadója és korábbi cégvezetője.
András 1975-ben diplomázott a Budapesti Műszaki Egyetem Vegyészmérnöki Karán vegyészmérnökként. Tanulmányait tovább folytatva doktori és kanditátusi címet is szerzett élelmiszertudományok területén.
1975-ben helyezkedett el fejlesztőmérnökként a Magyar Hűtőipari Vállalatnál, ahol kitartásával, tudásával és tehetségével kiemelkedve egyre nagyobb elismerésekben részesült és magasabb pozíciókba került, míg 1998-tól már az angol anyavállalat részeként a magyar leányvállalatot vezette 2022-es nyugdíjba vonulásáig, mikortól szaktanácsadóként segítette tovább munkatársait.
Ugyan a vállalat neve és tulajdonosa változott az évek során, Campden & Chorleywood, majd Campden BRI Magyarországra, de egy dolog azonban állandó maradt: András hite az élelmiszeripari fejlesztések fontosságában.
A közel félévszázados pályafutása során, András tudásszomja és memóriája legendássá vált, mely kiegészült az elképesztő szorgalmával és munkabírásával.
A folyamatos fejlődés, tanulás híve volt, melynek szellemében vezette a vállalatát is. Az élelmiszerbiztonsági és minőségbiztosítási rendszerek kialakításának úttörője volt. Nevéhez fűződik a HACCP rendszer magyarországi bevezetése és megvalósulása is.
Számos élelmiszer-biztonsági tárgyú szakkönyv, egyetemi jegyzet és még ma is alkalmazott ipari útmutató szerzője és szerkesztője volt, ezek mellett pedig rendszeresen publikált.
Tevékenyen részt vett a nemzetközi és a hazai szakmai életben is. Tudományos és szakmai eredményeit, pozícióit még felsorolni is nehéz volna. 2005-től a Magyar Nemzeti Élelmiszer-technológiai Platform „Élelmiszer az Életért” tudományos koordinátora. 2007-től a Nemzeti Élelmiszer-technológiai Platformok európai együttműködésének alelnöke. 2014-tól pedig az Európai Élelmiszer- és italfeldolgozó Szövetség (FoodDrinkEurope) kutatási és innovációs szakértői csoportjának elnöki pozícióját is betöltötte. Mindezek mellett számos nemzetközi az élelmiszeripar fejlesztésért tevékenykedő tanácsadói csoport aktív tagja volt. A több, mint 45 éves pályafutása során több, mint 20 Európai Uniós pályázat kivitelezésben vett részt.
Andrást mind hazai, mind nemzetközi szinten a legelismertebb élelmiszeripari szakértők között tartják számon. Projekt és vállalati partnerei mindig elismerően nyilatkoznak logikus, szisztematikus és megoldás orientált gondolkodásáról.
Kiemelt fontoságúnak tekintette a szakemberek képzését. Pályája során világszerte tartott tanfolyamokat, azonban ezt a saját munkatársai esetében is fontosnak tartotta. Segített kollégáinak szakmai kérdésekben, de egyéb területeken is igyekezett tapasztalatait megosztani, ezzel elősegítve munkatársai előmenetelét.
Dr. Sebők András elvesztése nagy űrt hagy a Campden BRI Magyarország szívében, azonban szellemisége velünk marad.
Őszinte részvétünket fejezzük ki ezúton is András családjának, barátainak!
Isten nyugosztalja, András!