Campden BRI logo
.Körkörös alapú alternatív fehérjekinyerés szőlőmagból – (PROSEED)


A projekt célja:


A projekt az EIT Food társfinanszírozásával valósul meg, és egy körkörös alapú, környezetileg és gazdaságilag fenntartható új fehérjetermék előállítására és forgalomba hozatalára összpontosít.


A szőlőmag fehérje széles körben növelheti az alternatív fehérje iránti keresletet az Európai Közösségben, figyelembe véve az EU akut takarmányfehérje-hiányát. Napjainkban Európa 70%-os nyersfehérje-hiánnyal küzd, és évente mintegy 15 millió tonna nyersfehérjét importál Dél- és Észak-Amerikából.


A szőlőmagfehérje számos területen használható, derítőanyagként vagy adalékanyagként a jelenleg használt anyagok helyett. Megoldást nyújthat az állati eredetű zselatin kiváltására, amely nagy környezeti lábnyommal rendelkezik, vagy az élelmiszernövényekből, például borsóból vagy burgonyából származó fehérjekivonatok helyettesítésére, amelyeket etikai problémákat vetnek fel. Gabonából származó fehérjék felhasználásának az allergénekkel kapcsolatos korlátozások a gluténtartalom miatt.


A PROSEED célja, hogy a nagy mennyiségben keletkező borászati melléktermékből a körkörös szemléletet követve, új, hozzáadott értékű, alternatív fehérjeterméket állítson elő, amely számos értékláncban hasznosítható. Az új termékek valójában egy innovatív biotechnológiai folyamat eredményeként jönnek létre - kiindulópontként használt szőlőmagokat használva -, amelyek az élelmiszer- és italiparban új életre kelnek összetevőként, felváltva az állati eredetű és az importált összetevőket.

Campden BRI Magyarország az új fehérje felhasználási lehetőségeit vizsgálja ko-kreációs workshopon a potenciális felhasználók és a fogyasztók bevonásával.


Project partnerek: Caviro (Italy), Caviro Extra (Italy), INALCA, UNITO (Italy), CAMPDEN BRI Magyarország Nonprofit Kft. (Hungary), MAGFI (Malta)


Finanszírozó szervezet: EIT (European Institute of Innovation & Technology) Food


A projekt időtartama: 2022 -2024


A projekt web oldala: hamarosan

Kapcsolódó szolgáltatásaink

További információért: