Campden BRI logo
.


A cukorbetegség megelőzése oleanol sav segítségével (PREDIABOLE)


A projekt célja:


Az olíva olajtermelés sok hulladékot generál. A tisztításakor visszamaradt olívalevelek komoly gondot okoznak az iparágnak Dél- Európában, ahol a világ olívaolaj termelése koncentrálódik. Az olíva levelek nagy mennyiségben tartalmaznak bioaktív komponenseket, amelyek kinyerhetők. Fontos kiemelni egy triterpén sav, az oleanol sav jelenlétét, amely bizonyítottan hatásos a cukorbetegség esetében, ha terápiás dózisban építik be az étrendbe.


A projekt fő célja, hogy az olívalevelekből - amelyet egyébként jelenleg hulladéknak tekintenek - kinyerje az oleanol savat és egy új, fentartható alapanyagot hozzon létre, amelyet felhasználható egy új olívasavban dúsított, funkcionális olívaolaj előállításához. Ez a termék segíthet megelőzni a cukorbetegség kialakulását és hozzájárulhat a fogyasztók egészségnek a megőrzéséhez, illetve javításához. Az oleanol savval dúsított olívaolaj hatékonyságát a 2 típusú diabétesz kezelésében klinikai vizsgálatok segítségével demonstrálták 2010 – 2018 között a CSIC és az Andalusian Health Service bevonásával. Az ehhez kapcsolódó szabadalom száma: EUROPEAN Patent EP18382510, amely tulajdonosa Acesur.


A Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft. a vonatkozó jogszabályok áttekintésével és a csomagolóanyagon alkalmazható, érzékszervi jellemzőkhöz kapcsolódó állítások vizsgálatával segíti a projektben folytatott munkát.


Project partnerek:ACESUR (Spain), Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft. (Hungary), University of Warsaw (Poland)


Finanszírozó szervezet: EIT (European Institute of Innovation & Technology) Food


A projekt időtartama: 2022 -2023


A projekt web oldala: hamarosan

Kapcsolódó szolgáltatásaink

További információért: