Campden BRI logo
.
EITFOOD

SMAF – Smart Agriculture Farming

A projekt, ami segíti a termelőket a mezőgazdaságban és élelmiszeriparban használt digitális megoldások alkalmazásában.


Projekt megvalósítása: 2023


A Projekt célja:


A modern mezőgazdaságnak és élelmiszeriparnak számos ismert és új kihívással kell megküzdenie: a növekvő népesség által támasztott folyamatosan növekvő kereslet kiszolgálása, az éghajlatváltozás által okozott környezeti kitettség, természet- és környezetvédelmi irányelveknek való megfelelés, vonzó- és jövedelmező ágazati jövőkép kialakítása, biztonságos és egészséges élelmiszerek előállítása, és még hosszan sorolhatnánk.


A napjainkban is zajló agrár generációváltás azonban lehetőséget ad arra, hogy a digitalizációt a mezőgazdasági és az élelmiszeripari termelés alapvető eszközévé, a hatékony működés alapfeltételévé tegyük. Meglátásunk szerint jelenleg a digitalizáció nyújt megoldást számos olyan problémára, amivel ez a két ágazat szembenéz. A digitalizáció már a mezőgazdaságban is egyre nagyobb szerephez jut, amely részeként egyre elterjedtebbé válnak az adat-vezérelt okos megoldások, s a minden eddiginél precízebb ellenőrzést és előrejelzést lehetővé tévő rendszerek alkalmazása. Ezáltal a termelők, gazdák számára a termelés és annak költségei optimalizálhatók, az átlaghozamok növelhetők, valamint biztonságosabb és egészségesebb élelmiszerek előállítása is biztosítottá válik.


A SMAF projekt célja, hogy széleskörű tájékoztatást nyújtson a napjainkban alkalmazható digitális eszközök lehetőségeiről, a különböző mezőgazdasági és élelmiszeripari eljárásokkal, tevékenységekkel kapcsolatos technikai és szervezeti kihívásokról és azokhoz kapcsolódó megoldásokról, lehetőségekről, melyek kulcsfontosságúak lehetnek nem csupán egy vállalkozás életében hosszútávon, de mint meghatározó nemzetgazdasági ágazat, az országok versenyképességének megőrzése érdekében is.


A projekt az EIT Food társfinanszírozásával jöhetett létre.


A SMAF projekt keretében lehetőség nyílik rá, hogy az érdeklődők rendszeresen olyan tudásanyaghoz, információkhoz jussanak, melyek által fejleszthetik élelmiszeripari és mezőgazdasági ismereteiket, vállalkozói- , problémakezelési-, vezetői- és kommunikációs készségeiket, valamint elsajátíthatnak a kritikus gondolkodás fejlesztéséhez szükséges ismereteket is.A Campden BRI Magyarország Nonprofit Kft., mint EIT Food partner és mint a hazai EIT Food Hub kiemelt szerepet vállal az Európai Unió, szűkebben tekintve az EIT Food céljainak ismertetésében és a lehetőségek bemutatásában. A SMAF projekt keretében több ismeretátadó rendezvény és konferencia megrendezésével, az érintett szereplőkkel való folyamatos kapcsolattartással és kommunikációs tevékenységével biztosítja, hogy a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripari szereplők naprakészek maradjanak az agrárdigitalizációs megoldások felhasználási lehetőségeivel kapcsolatban.A projekt keretében megvalósuló rendezvényekről az Aktuális/Események menüpont alatt található részletes tájékoztatás


A projekt weboldala:További információért:

EITFOOD