 
 
		ENOUGH
European food chain supply to reduce GHG-emissions by 2050
Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése Európa élelmiszerellátásában 2050-ig
 
 
		Az élelmiszer-rendszerek globálisan felelősek az üvegházhatású gázok (greenhouse gas: GHG) teljes kibocsátásának körülbelül 21-37%-áért. A mezőgazdaságot követő élelmiszerlánc kezelése számos kihívást jelent a globális felmelegedés elleni küzdelemben és az éghajlatváltozás hatásaihoz való alkalmazkodásban.
A projekt célja hozzájárulni az EU „Termőföldtől az Asztalig” (Farm to Fork) stratégiájához.
Ennek fő elemei:
- Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az élelmiszeriparban legalább 50%-kal 2050-re; 
- Elérni az élelmiszeripari vállalkozások klímasemlegességét 2030-ig; 
- Átfogó módon javítani az élelmiszer-rendszerek fenntarthatóságát a társadalmi célok szem előtt tartása mellett; 
- Felhívni a döntéshozók, a vállalkozások, a befektetők, az intézmények, az érdekelt felek és a fogyasztók figyelmét a kiválasztott innovatív rendszerszintű megoldásokra és azok alkalmazási lehetőségeire az Európai Unió országaiban. 
A projekt időtartama: 2021 október – 2025 szeptember
A projekt koordinátora: Dr. Kristina N. Widell SINTEF Ocean AS (Norvégia).
Finanszírozó program: HORIZON 2020
A projekt az Európai Unió Horizont 2020 kutatási és innovációs programjából részesül támogatásból a 101036588 számú szerződés szerint.
 
 
					A projekt weboldala: https://enough-emissions.eu/
Kapcsolódó szolgáltatásaink:
További információért:

