Az élelmiszeripari üzemek tervezésének, kialakításának, működtetésének higiéniája
A tanfolyamot az élelmiszertermelő vállalatok minőségügyi, műszaki termelési, higiéniai, karbantartási szakembereinek ajánljuk, amelynek során az élelmiszeripari üzemek, gépek, berendezések higiéniai vonatkozásaival a fizikai, kémiai és biológiai szennyeződések megelőzésével és a vonatkozó rendeletek követelményeivel foglalkozunk. Javasolt még azon élelmiszeripari gépgyártók szakemberei számára, akik meg szeretnék érteni az élelmiszeripar vonatkozó speciális követelményeit.
Az élelmiszergyártók elsődleges célja, hogy biztonságos és egészséges terméket állítsanak elő. Biztonságos alatt értjük, hogy mentes a kórokozó mikroorganizmusoktól, valamint a vegyi és idegen szennyeződésektől. Egészséges alatt pedig, hogy minden megfelelő érzékszervi tulajdonsággal rendelkezzen.
Történelmileg a biztonságos, egészséges élelmiszerek előállítását úgy tekintették, hogy az a meghatározott nyersanyagok beszerzéséből ered. A végtermék minősége azonban a nyersanyag minőségénél sokkal több mindentől függ - a higiéniai kérdések kezelése fontos előfeltétel.
A meghatározott nyersanyagok ismeretében négy fő „építőelem” határozza meg a gyár működését annak érdekében, hogy a biztonságos, egészséges élelmiszerek célja megvalósuljon.
A higiéniai tervezés meghatározza a gyári infrastruktúra és - amíg a robotok nem váltják fel - az dolgozók higiéniáját!
A higiéniai gyakorlatok fenntartják a létesítmény állapotának fenntartását, és magukban foglalják a helyes higiéniai gyakorlatot (GHP), valamint a helyes gyártási gyakorlatot (GMP).
A folyamatfejlesztés lehetővé teszi a biztonságos, validált termékek és folyamatok tervezését, míg a negyedik elem,
a folyamatellenőrzés a működés során biztosítja, hogy minden egyes termék minden egyes tételben, minden nap megfeleljen a termék- és folyamatkövetelményeknek.
- A higiéniai tervezés alapvető fontosságú az élelmiszer-előállítási infrastruktúra számára, és az élelmiszertermék gyártásához szükséges valamennyi fizikai követelményből áll. Konkrétan a következőket foglalja magában:
- Üzem környezete
- Épületek / infrastruktúra
- Területek szétválasztása
- Élelmiszer-védelem, és bioterrorizmus
- Feldolgozó vonalak
- Szellőzés és légáramlás
- Berendezések
- Eszközök
- Szolgáltatások (közművek)
- Hulladékkezelés
- Egészségügyi szűrés
A higiéniai gyakorlatok az élelmiszer-előállítási infrastruktúra higiénikus módon történő fenntartásához szükséges összes intézkedést jelentik, és így elősegítik a biztonságos és egészséges élelmiszer-előállítást azáltal, hogy megakadályozzák az élelmiszertermék szennyeződését:
- Karbantartás
- Tisztítás és fertőtlenítés
- CIP
- Kártevő irtás
- Személyi higiénia
A nyersanyagminőség és a hatékony folyamatszabályozás előnyei csak akkor valósulnak meg, ha mindezeket megfelelő módon végzik és ellenőrzik.
A műszaki, karbantartási, szervezési és működtetési módszereket és azok helyes, illetve helytelen alkalmazását ábrákon keresztül illusztráljuk. Ezen kívül az EHEDG (European Hygienic Engineering and Design Group), Európai Higiénikus Géptervezési és Kialakítási Szervezet élelmiszeripari gépek tanúsításával kapcsolatos szabványkövetelményébe is betekintést nyújtunk.A tanfolyam kiemelten célozza a termelésben, illetve a karbantartásban dolgozók (különböző szinten) higiéniai szemléletmódjának megerősítését.
Igény szerint kihelyezett formában a tanfolyamot a saját üzemek adottságaira szabjuk.
Tanfolyam tematikája:
- Az élelmiszer előállítás higiéniai alapelvei
- A hazai és EU higiéniai rendeletek ismertetése
- Vevői (kiskereskedelmi) követelmények műszaki higiéniai vonatkozásai
- Az épületekkel szemben támasztott követelmények
- Általános üzemi higiénia
- A berendezésekkel szemben támasztott higiéniai követelmények
- A takarítás, fertőtlenítés helyes gyakorlata
- Környezettel kapcsolatos követelmények
- Az EHEDG élelmiszeripari gépek higiénia minősítését és tanúsítását végző szervezet feladatköre
Időtartama: 1 nap
Időpontok:
- egyéni igény szerint
1 nap - egyedi problémamegoldással
Részvételi díj: egyéni igény szerint külön árajánlat alapján
Vizsgalehetőség: nincs
Tanfolyam típusa: igény szerint (kérjük a jelentkezési lap megfelelő kitöltését)
Bővebb felvilágosítást ad
Berczeli Attila
Tel: +36 1 433 14 76
E-mail: attila.berczeli@campdenbri.co.uk
Általános információk: tanfolyam@campdenbri.co.uk