Költségcsökkentési módszerek az élelmiszeriparban
A tanfolyam anyaga a kisvállalkozástól a középvállalkozásokon keresztül egészen a nagyvállalatokig megoldásokat kínál a költségek csökkentésére és a hatékonyság növelésére. A tömegtermékeket előállító high-tech iparágak számára (mint pl. autóipar, gépipar, elektronikai berendezések, IT, gyógyszeripar) számos, főleg a Japán autóiparból eredő költségcsökkentési módszert fejlesztettek ki. Ezen ágazatokat a nagy kapacitású, automatizált gyártóvonalak minőségben egységes, nagy volumenű/mennyiségű termékek jellemzik.
A tanfolyam során bemutatásra kerül ezen módszerek alapján kidolgozott, az élelmiszeripar számára is alkalmazható management módszer a veszteségek feltárására, a költségcsökkentő technikák alkalmazásához.
A szisztematikusan felépített rendszer segítségével módszeresen elemezhetők az élelmiszeripari feldolgozás folyamatai a teljes élelmiszerláncon keresztül. Segítségével azonosíthatók azon területek, ahol a költségek csökkentése, vagy a hatékonyság növelése érhető el a fenntartható termelés segítése érdekében. A rendszer segítségével meghatározhatók a problémák és felállíthatók a prioritások, amelyekre a veszteségcsökkentést a leginkább alkalmazni szükséges. Esettanulmányokon keresztül ismertetésre kerülnek a gyakorlatban már sikeresen alkalmazott módszerek.
A tanfolyam során bemutatásra kerül ezen módszerek alapján kidolgozott, az élelmiszeripar számára is alkalmazható management módszer a veszteségek feltárására, a költségcsökkentő technikák alkalmazásához.
A szisztematikusan felépített rendszer segítségével módszeresen elemezhetők az élelmiszeripari feldolgozás folyamatai a teljes élelmiszerláncon keresztül. Segítségével azonosíthatók azon területek, ahol a költségek csökkentése, vagy a hatékonyság növelése érhető el a fenntartható termelés segítése érdekében. A rendszer segítségével meghatározhatók a problémák és felállíthatók a prioritások, amelyekre a veszteségcsökkentést a leginkább alkalmazni szükséges. Esettanulmányokon keresztül ismertetésre kerülnek a gyakorlatban már sikeresen alkalmazott módszerek.
Tanfolyam tematikája:
- Az élelmiszeriparban is alkalmazható költségcsökkentő módszerekről általában: gyakorlati tapasztalatok, alkalmazási megoldások és felmerülő akadályok. A különböző módszereknek az élelmiszeripari KKV-k számára is alkalmazható elemei (pl.: 5S, 6 Sigma, 7 veszteség elve, OEE stb.)
- Jellemző iparági veszteségek az élelmiszeripar szükségleteinek és prioritásainak figyelembe vételével
- Management rendszer a veszteségek forrásainak elemzésére
- A költségcsökkentő módszerek alkalmazása ipari környezetben - Esettanulmányok
Időtartama: 1 nap
Időpontok:
- egyéni igény szerint külön árajánlat alapján