Campden BRI logo
.


ReWeeMap


Öntanuló távérzékelési rendszer kidolgozása a gyomnövény termőföldön történő felismerésére


A Datura stramonium, mérgező gyom elterjedtsége a különböző emberi fogyasztásra szánt növényekben (például kukorica, parika, búza stb) megnövekedett.


A Datura növények minden része veszélyes mennyiségben tartalmaz tropán alkaloidokat, amelyek mérgezőek az emberekre és az állatokra. Számos olyan eset ismert, mikor a Datura növényi részeinek véletlen elfogyasztása következtében mérgezés, illetve haláleset történt.


Ha a gyom termése és magjai már a vetésben vannak, nagyon nehéz eltávolítani azokat, ezért a vállalatoknak arra kell törekedniük, hogy megakadályozzák a gyom jelenlétét.


A ReWeeMap célja egy távérzékelésen, képalkotáson és mesterséges intelligencia alapú technológiákat ötvöző szolgáltatás fejlesztése a mérgező gyomok termőföldön történő felismerésére.


A távérzékelési megoldás drón felvételeken keresztül részletes képet ad a termőterületről és az alkalmazott algoritmusoknak köszönhetően a gyomnövény korai azonosítását teszi lehetővé. A kidolgozott módszer felválthatja a jelenlegi vizuális azonosítási módszereket és illetve limitálhatja a táblák fizikai bejárását.


A ReWeemAP megoldás lényegesen megbízhatóbb és hatékonyabb módszert biztosít a kukorica és növényi nyersanyagok mérgező idegen anyagokkal való szennyeződésének megelőzésére.


Project partnerek: ART21, AGRI-CORN Kft, Univer-Agro Kft, Szegedi Tudományegyetem, Campden BRI Magyarország


A projekt időtartalma: 2023 szeptember 1-2025. augusztus 31.


A projekt az EIT Food társfinanszírozásával jöhetett létre.


A projekt azonosítója: 23123Kapcsolódó szolgáltatásaink

További információért: