EIT FOOD PLATFORM
Az EIT küldetése:
hozzájárulni Európa versenyképességéhez, a fenntartható gazdasági növekedéshez és a munkahelyteremtéshez azáltal, hogy előmozdítja és megerősíti a vállalkozások, az oktatási intézmények és a kutatószervezetek közötti szinergiákat és együttműködést;
kedvező környezetet teremteni a kreatív gondolatok számára, ezáltal lehetővé tenni, hogy a vállalkozó szellem és a világszínvonalú innovációk prosperáljanak Európában.
Az EIT a Horizont 2020, az Európai Unió kutatási és innovációs keretprogramjának szerves része.
Az EIT Tudományos és Innovációs Közösség tagjai innovatív megoldásokat dolgoznak ki az olyan komoly kihívást jelentő területeken, mint az energiaipar, az éghajlatváltozás, az egészségügy, a nyersanyagok, a digitalizáció és az élelmiszeripar. Biztosítják a hozzáférést a tehetségekhez, tudáshoz, támogatásokhoz és új üzleti ágazatokhoz annak érdekében, hogy:
innovatív termékeket és szolgáltatásokat fejlesszenek
új cégeket alapítsanak
Az EIT keretében működő nyolc Tudományos és Innovációs Közösség (KIC):
EIT Food: célja, hogy Európa központi szerepet töltsön be az élelmiszer innováció- és előállítás globális forradalmában. Kapcsolatot teremt a vállalkozások, egyetemek és kutatólaborok között;
EIT Climate-KIC: a klímainnovációk vezető szervezete Európában és Európán kívül
EIT Digital: célja egy erős, fejlett digitalizációs hálózattal rendelkező Európa;
EIT InnoEnergy: úttörő változások a fenntartható energia területén;
EIT Health: együtt az egészséges Európáért;
EIT Raw Materials: célja a nyersanyagok hozzáférhetőségének és fenntartható felhasználásának biztosítása a gazdaság és a polgárok számára.
EIT Manufacturing: célja az európai gyártás és termelés erősítése, versenyképességének fokozása
EIT Urban Mobility: intelligens, zöld, integrált közlekedés
Az EIT mindegyik innovációs közössége regionális szervezeti egységeken keresztül fejti ki tevékenységét.
Bővebb információ az EIT-Élelmiszer innovációs közösség tevékenységeiről: https://www.eitfood.eu/
Az EIT Regionális innovációs rendszer (EIT RIS)
Lehetőséget nyújt azoknak az innovátoroknak bekapcsolódni az EIT hálózatába, akik nem partnerek, de célirányos támogatást nyújtva a személyek, szervezetek részt vehetnek az EIT innovációs közösség programjaiban, szolgáltatásaiban, tevékenységeiben.
EIT RIS országok:
EU tagállamok: Bulgária, Horvátország, Ciprus, Csehország, Észtország, Görögország, Magyarország, Olaszország, Lettország, Litvánia, Málta, Lengyelország, Portugália, Szlovákia, Szlovénia, Spanyolország, Románia
H2020 programhoz tartozó európai országok: Albánia, Örményország, Bosznia-Hercegovina, Feröer-szigetek, Macedónia, Grúzia, Moldova, Montenegró, Szerbia, Törökország, Ukrajna
Kapcsolódó információ:
EIT website homepage: https://eit.europa.eu/
EIT in your language: https://eit.europa.eu/hu/in-your-language
EIT RIS: https://eit.europa.eu/our-activities/eit-regional-innovation-scheme
EIT Food website hompage: https://www.eitfood.eu/
EIT Food country page: https://www.eitfood.eu/in-your-country/country/hungary
AZ EIT FOOD TEVÉKENYSÉGE
INNOVÁCIÓ
Ösztönözzük az együttműködést az egész élelmiszer-rendszerben az innovatív technológiák, termékek és szolgáltatások fejlesztése érdekében, valamint az élelmiszer jövőjéről szóló közös jövőkép kialakítása érdekében, jobbá átalakítva.
OKTATÁS
Olyan tehetségeket vonzunk és képzünk ki, akik elősegítik az élelmiszeripar-rendszerének innovatív átalakulását, amely eredményeként olyan egészséges és fenntartható ételeket kerülnek előállításra, melyekben a társadalom megbízik.
VÁLLAKOZÓI TEVÉKENYSÉG
Az induló (start-up) vállalkozások alapvető szerepet játszanak az élelmiszerrendszer átalakításában. Ezért támogatjuk mind a meglévő és induló innovatív vállalkozásokat, hogy új innovációkkal (termékekkel, szolgáltatásokkal) lássák el Európát.
NYILVÁNOS ESEMÉNYEK
Úgy gondoljuk, hogy mindannyian felelősek vagyunk és kapcsolatba kerülünk nap mint nap az élelmiszerekkel, ezért együtt kell működnünk az élelmiszer-rendszer megújítása érdekében.
Az EIT Food projektjeiről bővebb információ: https://www.eitfood.eu/eit-food-projects/
Az EIT Food aktuális programjairól az eseménynaptár alapján tájékozódhat: https://www.eitfood.eu/events/
További információ:
dr. Hegyi Adrienn, Campden BRI Magyarország
E-mail: adrienn.hegyi@campdenbri.co.uk
Varsányi Kinga, Campden BRI Magyarország
E-mail: kinga.varsanyi@campdenbri.co.uk